Premii 2012

Cea mai bună imagine – Pentru modalitatea în care imaginea a reușit să suplinească dialogul, evocând o lume și un timp primordial, premiul i-a revenit directorului de imagine Jure Cernek, pentru filmul sloven Archeo.

Cea mai bună interpretare – Pentru simplitatea și profunzimea interpretării, premiul i-a revenit actorului Vladimir Javorsky, interpretul rolului Jarda din filmul cehesc Poupata. Premiul a fost înmânat de vice-primarul Mediașului, domnul George Petrescu, și a fost ridicat de jurnalistul ceh Edgar Dutka.

Premiul pentru regie – Pentru punerea în valoare a unei tehnici narative care alternează imaginea de cine-cronică cu propria sa viziune asupra personajelor, premiul a fost acordat lui Matej Minac, pentru filmul slovac Nicky’s Family. Premiul i-a fost înmânat jurnalistei slovace Iveta Pospisilova de către primarul municipiului Mediaș, domnul Teodor Neamțu.

Premiul special al juriului – Pentru  originalitatea conceptului care înglobează diferite tehnici specifice filmului documentar și de animatie, premiul s-a acordat filmului romanesc Crulic, drumul spre dincolo, in regia Ancăi Damian. Premiul, ridicat de consilierul ministrului culturii, domnul Horia Barna, a fost înmânat de Aurel Weiner, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România.

Cel mai bun film – Pentru calitatea realizării și expresivitatea limbajului cinematografic, precum și pentru curajul abordării unui subiect sensibil specific istoriei Europei Centrale, premiul a fost oferit filmului polonez Rosa, in regia lui Wojciech Smarzowski.

 

Newsletter