Stiri 2014


MECEFF „7+1” 2014: TROFEUL FESTIVALULUI MERGE ÎN REPUBLICA CEHĂ. LUMINIȚA GHEORGHIU PRINTRE LAUREAȚII SERII

Sâmbătă, 6 septembrie, s-a încheiat cea de-a patra ediție a MECEFF „7+1” – Mediaş Central European Film Festival, singurul eveniment din România dedicat în exclusivitate cinema-ului din acest perimetru geografic.

Vreme de cinci zile – festivalul a avut loc în perioada 2-6 septembrie – Piața Primăriei, Sala Traube, Cinema Mediensis, Sinagoga și Centrul de Urbanism si Incubator de Afaceri pentru IMM-uri au găzduit evenimentele speciale și proiecțiile din cadrul MECEFF: cele mai bune filme din spațiul Europei Centrale și de Est; filme românești altfel; filme restaurate în limba Yiddish, adevărate comori ale cinema-ului universal; filme de referință ale cinema-ului spaniol de ieri și de azi; expoziții și simpozioane.

 

MECEFF 2014: RECORD DE SPECTATORI ÎN PRIMA JUMĂTATE A FESTIVALULUI!

Cea de-a patra ediție a MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, singurul eveniment din România dedicat în exclusivitate cinema-ului din acest perimetru geografic, a ajuns astăzi la jumătate.

Marți, 2 septembrie, concertul susţinut de Hakeshet Klezmer Band din Oradea a dat startul Galei de deschidere prezentate de directorul festivalului, actrița Victoria Cociaș, împreună cu actorul Constantin Cotimanis, lansând cea de-a patra ediție a MECEFF „7+1”. 

 

Vîrfurile cinematografiei central-europene vin la Mediaş

A patra ediţia a Mediaş Central European Film Festival „7 +1“ (MeCEFF) are loc, în Piaţa Primăriei, Sala Traube, Cinema Mediensis şi Sinagoga din municipiul sibian, în perioada 2-6 septembrie. Vor fi proiectate filme din Austria, Cehia, Polonia şi Ungaria, Slovacia, Slovenia, Spania şi România. Cinci retrospective îi vor omagia pe marii cineaşti Miloš Forman, Andrzej Wajda, Miklós Jancsó, Pere Portabella şi Alexandru Tatos.

 

Români, vă ordon treceţi Carpaţii! Destinaţia: Mediaş

Cel mai mare festival de film al verii, MECEFF, iniţiat şi condus de regizorul Radu Gabrea, îşi deschide porţile la Mediaş, una dintre cele şapte cetăţi transilvane, peste o săptămână şi ceva.
Ca într-un ritual secret, cinefilii vor putea vedea cu pioşenie, în acest „templu al filmului“ în care se va transforma timp de o săptămână fausticul burg săsesc, pelicule sacrale de Milos Forman, Andrzej Wajda, Miklos Jancso şi Alexandru Tatos.
 

MECEFF "7+1" 2014: SIMPOZIOANE TEMATICE

Similar edițiilor anterioare, pe lângă competiția oficială, seria de filme reprezentative din perimetrul geografic central și est-european, filmele în limba idiș, filmele românești altfel și medalionul „Alexandru Tatos” din secțiunea „Selecția Președintelui” și două expoziții - Film Poster Is Not Dead  și  Filmul românesc – Afișe și reclame - , cea de-a patra ediție a MECEFF „7+1” vă propune două simpozioane tematice de neratat pentru pasionații de film politic și nu numai

 

MECEFF "7+1" 2014: PROGRAME ȘI EVENIMENTE SPECIALE

Similar edițiilor anterioare, pe lângă competiția oficială și o serie de filme reprezentative din perimetrul geografic central și est-european, programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o nouă serie de filme în limba idiș, adunate în secțiunea necompetitivă „Selecția Președintelui”:

Fiul cantorului / Dem Khazns Zundl (SUA, 1937) – Această dramă muzicală, supranumită de criticul de film J. Hoberman drept „Anti - Cântărețul de jazz”, marchează debutul lui Moise Oysher în cinema cu rolul unui tânăr rebel care pleacă din shtetl-ul său polonez la New York, unde este „descoperit” și devine un cântăreț bine-cunoscut...

 

MECEFF "7+1" 2014 - ÎN AFARA COMPETIȚIEI, FILME DE REFERINȚĂ DIN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST

Similar edițiilor anterioare, pe lângă competiția oficială, programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o serie „bonus” de producții din spațiul geografic central-european. Este vorba de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj anti statul comunist și regizate de câțiva dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX:

Astfel, în cadrul programului dedicat cehoslovacului Miloš Forman, publicul prezent la Mediaș va putea să (re)vadă patru filme clasice din filmografia marelui regizor: documentarul muzical Concurs / Konkurs (1964), universal recunoscut și acceptat drept primul film din Noul Val Cehoslovac grație potretului realist făcut culturii tinere; Popa prostu' / Cerny Petr (1964), primul lungmetraj de ficţiune al lui Forman şi care i-a adus acestuia Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno; Dragostea unei blonde / Lasky jedne plavovlasky (1965), o poveste de dragoste între o tânără provincială și un pianist din Praga, film nominalizat la Oscar și Globul de Aur pentru „Cel mai bun film străin”; Balul pompierilor / Hori, ma panenko! (1967), capodopera absolută a lui Forman, ultimul film realizat de acesta în Cehoslovacia natală și, totodată, primul film color al Noului Val Cehoslovac.

 

MECEFF 2014: Sapte filme intra in competitia oficiala

Reprezentanta Poloniei este Ida, o tulburatoare poveste din anii '60, cand tanara calugarita Anna afla un teribil secret de familie ce dateaza din vremea ocupatiei naziste... 

Regizorul Pawel Pawlikowski (My Summer of Love) se intoarce acasa triumfator gratie acestui splendid film alb-negru, laureat cu Marele Premiu la festivalurile de la Gijon, Londra si Varsovia si cu premiul FIPRESCI la Toronto.

 

„POZIȚIA COPILULUI”, PREZENTAT ÎN CADRUL COMPETIȚIEI MECEFF “7+1” 2014

La fel ca în fiecare an, competiția MECEFF “7+1” este formată din șapte filme, toate câştigătoare ale Premiilor naționale anuale acordate de fiecare dintre țările participante: Cehia, Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovenia și Slovacia.

România intră în concurs cu cel mai titrat film românesc al anului 2013, Poziția copilului, regizat de Călin Peter Netzer pe baza unui scenariu co-scris cu Răzvan Rădulescu.

Reprezentanta Poloniei este Ida, o tulburătoare poveste din anii '60, când tânăra călugăriță Anna află un teribil secret de familie ce datează din vremea ocupației naziste.

 

ȚARĂ INVITATĂ: SPANIA PARTEA II

Zilele trecute am anunțat primele titluri prezentate la Mediaș în cadrul acestei secțiuni (23 F: La pelicula, Patrimonio nacional & National III, Raza, el espiritu de Franco, Los santos inocentes, Sé quién eres, Torremolinos 73).

Acum urmează o serie de filme documentare și experimentale al căror numitor comun este însuși autorul lor, multi-premiatul regizor Pere Portabella

 
« 1 »
 

Newsletter