COMPETITIE MECEFF “7+1” EDITIA A III-A, 2013 2013


Respirând

Austria

Roman Kogler, personajul principal, are 19 ani şi e încarcerat într-o instituţie pentru detenţia tinerilor. El are o mică şansă să fie eliberat mai devreme, dar, pentru că este o persoană necomunicativă, fără familie şi îi place să fie un singuratic, Roman nu se înscrie în criteriile celor care sunt eliberaţi condiţionat.

Într-o zi primeşte o învoire pentru a presta un serviciu la o firmă de pompe funebre. Această zi afară din instituţia unde e închis va fi decisivă. Jobul pe care l-a primit şi care îl pune să se confrunte cu moartea va fi cel care îi va arăta calea în viaţă.

 

Patru sori

Cehia

Jara şi-a pierdut slujba, familia lui se destramă şi singurul tovarăş şi prieten este Karel, un ciudat singuratic care se simte foarte strâns legat de natură. Fără loc de muncă şi imatur, el încearcă să-şi păstreze familia împreună, să îşi convingă soţia să îi rămână alături, să îşi protejeze fiul adolescent de droguri şi să îl protejeze pe Karel de el însuşi – dar cine îl va proteja pe Jara?

 

În beznă

Polonia

Filmul „În beznă” prezintă povestea adevărată a lui Leopold Socha, un muncitor la canalizare şi hoţ neînsemnat în Lvov-ul ocupat de nazişti, Polonia.

Dând peste un grup de evrei în canalizări, el este de acord să îi ascundă pentru un anumit preţ. Ceea ce începe ca un aranjament pentru a pune pe picioare o afacere se schimbă pe neaşteptate, în timp ce toţi încearcă să păcălească moartea timp de 14 luni de pericol intens.

 

Despre oameni şi melci

România

1992, Câmpulung Muscel. Fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre cei 3000 de muncitori pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 îşi vor păstra locul de muncă. George Petrescu, liderul de sindicat (soţul Anei, tatăl lui Viorel) trăieşte cu o sumă modică lunară, la fel ca toţi ceilalţi muncitori din oraş. Neputând să doarmă, într-o noapte, vede o reclamă la televizor despre o bancă de spermă care plăteşte 50 dolari pentru fiecare donaţie. Aşa îi vine ideea nebunească de a salva fabrica şi locurile de muncă ale colegilor săi. Dacă 1000 dintre muncitori îşi vând sperma timp de o săptămână, ar putea strânge suficienţi bani pentru a salva fabrica de la faliment. Aşa, ar putea să dea din nou drumul la producţie şi toată lumea ar avea din nou de lucru.

 

Ţiganii din Shanghai

Slovenia

Filmul este o poveste de dragoste. Protagoniştii sunt membrii familiei de ţigani Mirga. Povestea despre patru generaţii este spusă de Lutvija Belmondo Mirga. Lutvija este şi personajul principal al filmului, un rege al ţiganilor care a hotărât să îşi întemeieze propriul sat de ţigani.

El îl numeşte Shanghai. Belmondo trăieşte din contrabandă, iar puterea şi influenţa sa cresc. El atrage de partea lui chiar şi poliţia locală şi politicieni şi asta îl ajută să devină intangibil. Dar, odată cu căderea Iugoslaviei, contrabanda cu bunuri este înlocuită de contrabanda cu arme. Deşi avantajoasă, afacerea începe să ameninţe viaţa personala a lui Belmondo, iar acesta este pus în faţa unor decizii.

Îşi va proteja propria familie sau îşi va sacrifica propria fericire pentru ambiţiile în afaceri? „Shanghai Gypsy” este povestea despre eterna dorinţă de a fi fericit; este povestea despre dragoste şi legături de familie în care plânsul se împleteşte cu râsul. Povestea este plasată în timpul căderii Iugoslaviei, atunci când mulţi oameni au uitat că frumuseţea vieţii stă în lucrurile mici.

 

Examenul

Ungaria

Revoluţia de la 1956 a fost înăbuşită. Domneşte teroarea. Luat în vizor de Sovietici, noul Prim Ministru - paranoicul Janos Kadar - ordonă ca fiecărui ofiţer al Securităţii Naţionale să îi fie testată loialitatea conform noilor şi riguroaselor obiective. Jung (30) este un ofiţer foarte ambiţios al Securităţii Naţionale, trăind sub acoperire ca profesor meditator.

Apartamentul lui Jung are rolul unei case sigure, unde se întâlneşte cu agenţi şi informatori în mod regulat. Sarcina lui este să strângă informaţii şi să le dea mai departe superiorilor săi.

Marko (50) este superiorul lui Jung şi singurul său prieten. Acum, lui Marko, un erou de război şi o legendă printre ofiţeri, i se ordonă să monitorizeze apartamentul lui Jung şi activităţile sale timp de o zi pentru a testa loialitatea prietenului său faţă de noul regim. Ceea ce trebuia să fie o supraveghere de rutină ia o întorsătură neaşteptată când Marko descoperă secretele deranjante ale vieţii lui Jung; secrete care pot distruge cu uşurinţă carierele ambilor bărbaţi.

 

 

Fabricat la As

Slovacia

Filmul prezintă povestea dureroasă a unei tinere pe nume Dorotka, o fată din estul Slovaciei. Plină de avânt, dar cu aşteptări naive de la noua sa viaţă, ea acceptă job-ul de cusătoreasă într-o fabrică mică din oraşul de la graniţa Germaniei cu Cehia, As.

Consecinţele propriilor decizii o pun faţă în faţă cu o realitate sumbră în vestul Republicii Cehe. As este punctul de întâlnire al locuitorilor ambelor părţi ale graniţei. Fetele care vin să lucreze în fabrici vor să-şi câştige existenţa onest şi decent, pe când germanii mai înstăriţi doresc să se distreze ieftin. As este ca un turn Babel al limbilor şi moravurilor care sunt răsturnate cu uşurinţă.

 
 

Newsletter