COMPETITIE MECEFF “7+1” 2014


Călătoria

Slovenia

Ziva, Andrej şi Gregor sunt cei mai buni prieteni încă din liceu. Gregor e soldat şi pleacă într-o misiune în Afganistan, iar Ziva merge la studii în străinătate. Andrej este prietenul lor homosexual, care urăşte pe toată lumea, inclusiv pe sine însuşi. Ei se hotărăsc să plece într-o excursie cu maşina la mare, la fel ca în liceu. Totuşi, lucrurile s-au schimbat. Există secrete nespuse. Va putea supravieţui prietenia lor?

 

Candidatul

Slovacia, Republica Cehă

În Slovacia, în timpul unei campanii prezidenţiale, suntem martorii unui joc al manipulării prin care se urmăreşte obţinerea unui preşedinte dintr-un Nimeni. Campania, cu jocul ei periculos, este percepută prin ochii şi mai ales prin urechile a doi urmăritori, care sunt angajaţi să-l asculte şi să-l înregistreze pe Adam Lambert, un magician al publicităţii locale. Ei se trezesc prinşi într-un joc al manipulării, în care este implicat şi un puternic grup financiar şi politic.

 

Frumuseţea ta nu are nici o valoare...

Austria, Turcia

Vysel (12 ani), pe jumătate kurd, pe jumătate turc, a fugit din Turcia în Austria, împreună cu familia sa, şi trăieşte în Viena doar de câteva luni. La şcoală este un spectatori timid, considerat un elev-problemă pentru că nu vorbeşte germana. Acasă, fratele său mai mare, Mazlum (18 ani), se revoltă împotriva tatălui lor, care, în opinia lui Mazlum, şi-a lăsat familia să-şi poarte singură de grijă timp de mai mulţi ani, în timp ce el a plecat în munţi, ca luptător pentru libertatea kurzilor. Atunci când conflictul dintre tată şi fiul cel mare culminează într-o luptă fizică, Mazlum fuge de acasă, ceea ce provoacă o ceartă între părinţi. Toate aceste probleme şi conflicte ameninţă să-l copleşească pe Veysel, dacă el n-ar avea un punct de sprijin: visele sale cu ochii deschişi, în care el caută adăpost la draga sa Ana. Ea este o colegă de clasă, pe care Veysel o iubeşte foarte mult, dar care în realitatea nu ştie nimic de sentimentele pe care el i le poartă.

 

Ida

Polonia, Danemarca

Polonia, 1962. Anna este novice, o orfană crescută de călugăriţe la mănăstire. Înainte de a se călugări, Anna trebuie să o întâlnească pe Wanda, singura ei rudă în viaţă. Wanda, un fost procuror de stat temut, îi spune Annei că este evreică. În copilărie, Anna fusese creştinată pentru a fi protejată de Holocaust. Cele două femei încep o călătorie pentru a descoperi nu doar povestea tragică a familiei lor, ci şi pe ele însele. Ele îşi pun sub semnul întrebării religia şi toate ideile în care au crezut.

 

Poziţia copilului

România

Cornelia are 60 de ani și este profund nefericită: fiul ei Barbu, de 34 de ani, luptă din răsputeri să devină independent. S-a mutat, are propria mașină, o iubită care, în mod evident, nu se ridică la standardele Corneliei și – lucrul cel mai deranjant – își evită mamă cât de mult poate. Atunci când Cornelia află că Barbu a fost implicat într-un accident tragic, instinctele ei materne preiau controlul. Ea se folosește de toate abilitățile, de toți prietenii sus-puși și de bani pentru a-și salva fiul de la închisoare. În schimb, se așteaptă că el să redevină copilul dependent de altădată, ceea ce nu pare foarte dificil, având în vedere starea de șoc în care se află Barbu. Dar granița dintre dragostea maternă și manipulare în folosul propriu este foarte subțire. Va fi ea capabilă să-l elibereze din poziția copilului?

 

Dragii mei prieteni turnaţi

Ungaria, Germania

Într-o zi la arhivă, sexagenarul Andor decide să-şi parcurgă dosarul pe care Serviciul Secret îl avea despre el. Spre surpriza sa, el descoperă că persoana care a oferit informaţii asupra lui, timp de decenii, a fost chiar cel mai bun prieten al său, János. Poate o prietenie lungă şi strânsă supravieţui dacă o asemenea trădare iese la iveală? Cum poate un turnător să se împace cu sine însuşi? Şi cum poate cel care a fost turnat să accepte situaţia actuală?

 

Rugul aprins

Republica Cehă

Inspirat de evenimente şi persoane reale, filmul se concentrează asupra jertfei lui Jan Palach, tânărul student care şi-a dat foc în Praga, în ianuarie 1969, în semn de protest faţă de ocupaţia sovietică a Cehoslovaciei. Tânăra avocată Dagmar Burešová a condus bătălia legală purtată de familia lui împotriva politicianului comunist care a întinat numele lui Palach şi sacrificiul său pentru independenţă. Lupta unui student şi a unei avocate pentru libertate şi principii morale, într-o epocă a cenzurii şi a persecuţiei, a contribuit, în cele din urmă, la unificarea unei naţiuni oprimate într-o sforţare care, după 20 de ani, a înfrânt regimul totalitar.

 
 

Newsletter