COMPETITIE MECEFF “7+1” 2016


Noapte bună, mami!

Austria

În arșița verii, într-o casă izolată de la țară, între pădure şi lanuri de porumb, doi gemeni de zece ani își așteaptă mama. Când ea se întoarce, are capul înfășurat în bandaje, în urma unei operații estetice, și totul se schimbă. Dură și distantă, mama își separă familia de lumea înconjurătoare. Tot mai convinși că femeia de lângă de ei nu este de fapt mama lor, băieţii sunt hotărâți să afle adevărul, indiferent de mijloace. Astfel izbucneşte o luptă existențială, pentru identitate și încredere.

 

Fraţii Şarpe

Republica Cehă

Fraţii Şarpe-de-casă şi Cobră locuiesc într-un orăşel ceh nu departe de Praga. Provenind dintr-o familie disfuncţională, amândoi se simt incapabili să-şi construiască o viaţă satisfăcătoare. Şarpe-de-casă, care, la aproape 40 de ani, n-are nici serviciu, nici iubită, nu poate ieşi din umbra fratelui său mai mic, toxicoman şi zurbagiu. Lucrurile par să se schimbe pentru Şarpe-de-casă când, deodată, i se oferă şansa de a participa la o afacere promiţătoare şi se cuplează cu chelneriţa unui bar local.

 

Aferim!

România-Bulgaria-Republica Cehă

În Țara Românească a începutului de secolul XIX, zapciul Costandin, tocmit de boierul Iordache şi însoțit de fiul său adolescent, caută un rob fugar. „Filmul Aferim! încearcă, asumându-și toate imperfecțiunile epistemologice ale unei asemenea întreprinderi, o privire în trecut, o călătorie prin mentalitățile începutului de secol XIX. Evident, nu ar avea nici un rost să facem un asemenea efort dacă nu am crede că în negura trecutului stă explicația, fie și parțială, a unor probleme din ziua de azi” (Radu Jude).

 

Koza

Slovacia-Republica Cehă

Peter „Koza” („Ţap”) Baláž este un fost boxer olimpic. El şi iubita lui Miša locuiesc într-un complex rezidenţial în ruină, trăind de pe o zi pe alta. Miša află că este îsărcinată şi decide să avorteze. Ea îl constrânge pe Koza să facă rost de bani pentru operaţie. El, care nu s-a mai antrenat de ceva timp, reintră în ring, sperând ca astfel să câştige banii atât de necesari şi, poate, să schimbe decizia Mišei. Koza şi antrenorul său, Zvonko, pornesc într-un „turneu” cu nenumărate lupte dure.

 

Copacul

Slovenia-Italia

O poveste abordată din trei perspective. Împărţit în trei capitole, filmul dezvăluie treptat situația tragică a unei mame, Milena, și a celor doi fii ai ei, adolescentul Alek şi fratele său mai mic Veli, care, ca urmare a unui accident, nu mai pot părăsi siguranţa casei. Totuşi, după un timp, acest refugiu se transformă într-o închisoare pentru cei doi băieţi. Firul neliniar al dramei menține inteligent spectatorul într-o stare de tensiune, accentuată și de cadrele aproape claustrofobice.

 

Fiul lui Saul

Ungaria

Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau. Două zile din viața lui Saul Ausländer, ungur care face parte din Sonderkommando, unitatea de prizonieri evrei izolată de lagăr şi forțată să asiste naziștii la exterminarea în masă. Lucrând într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl ia drept propriul său fiu. Când unitatea sa plănuieşte o revoltă, Saul decide să pornească într-o misiune imposibilă: aceea de a salva trupul din flăcări și de a-i oferi băiatului o înmormântare după datină.

 

Trupul

Polonia

Polonia, în zilele noastre. Poveștile întrețesute ale unui procuror legist văduv, fiicei sale, care suferă de anorexie, și psihoterapeutei acesteia, care pretinde că poate comunica cu cei dragi de dincolo de mormânt. Trei abordări radical diferite asupra corpului și sufletului. O meditaţie complexă, condimentată cu note de comedie neagră, asupra singurătăţii inimii şi asupra veşnicului conflict dintre gândirea raţională şi credinţa într-un univers supranatural.

 
 

Newsletter