CONCERTE SI SPECTACOLE 2011


Concert Fanfara lui Crăciun – 10 Prăjini

Fanfara lui Crăciun este o formaţie de muzică tradiţională din satul Zece Prăjini (Moldova), care ştie cum şi ce să cânte la orice ocazie: mese festive, nunţi şi alte evenimente de familie. Muzicienii formaţiei poartă mai departe tradiţia strămoşilor prin practicarea, încă din copilărie, a unor ritmuri uluitoare, care provoacă o emoţie teribilă!

Moldova, regiune istorică din nord-estul României, este cunoscută pentru izolarea ei, pentru peisajul aspru şi pustiu, dar şi pentru poezia interioară, specifică locuitorilor săi.

În micul sat Zece Prăjini, câţiva bătrâni romi, cu instrumente de suflat, continuă să păstreze ritmurile specifice neamului lor. Aceste trupe populare însoţesc, cu melodiile lor, ritualurile de pe parcursul vieţii: aniversări, botezuri, nunţi şi sărbători din sat. Muzica lor joacă un rol vital în cadrul comunităţii.

În Balcani, fanfarele sunt formate, în mare majoritate, din lăutari romi, care au fost în stare să transforme, cu geniul lor caracteristic, stilul static al formaţiilor tradiţionale occidentale. Istoria lor datează de pe vremea formaţiilor militare folosite de către curţile domneşti din Turcia şi România, în secolele 17 – 19. În plus, ocupaţia otomană din Balcani a marcat durabil muzica romilor în Europa Centrală. Acest amestec fascinant, configurat de-a lungul secolelor, din elementele diferitelor origini, din improvizaţie şi din temperamentul jucăuş al muzicienilor romi, conferă acestui tip de muzică o originalitate unică.

Crăciun Ivancea, clarinetist şi dirijor al Fanfarei 10 Prăjini, este „gardianul” acestei muzici transmise din generaţie în generaţie şi face legătura artistică dintre tineri şi bătrâni. Pentru că în această formaţie, toate generaţiile sunt prezente: bătrânii care joacă melodiile şi dansurile tradiţionale (hora, sârba brâul), dar şi tinerii, care preferă ritmuri moderne şi care au introdus în repertoriul clasic al trupei piese importate din cinematografia indiană, europeană ("Underground") şi chiar din muzica americană.

 

Spectacol Novecento

Novecento sau Legenda pianistului 1900 reprezintă viaţa romanţată a muzicianului Danny Boodmann T.D. Lemon, supranumit Novecento. Spectacolul este realizat de către regizoarea Andra Negulescu, cu participarea cunoscutului actor Claudiu Bleonţ. (Andra Negulescu semnează şi adaptarea după excelentul text scris de Alessandro Barrico.)

Acţiunea se desfăşoară într-un decor minimalist, avându-l ca pilon pe Claudiu Bleonţ, care reuşeşete, cu măiestrie, să interpreteze toate rolurile personajelor, încercând să întrupeze fantastica poveste a celui mai mare cântăreţ de jazz din lume, pianistul Danny Boodmann TD Lemon (Novecento). Acesta îşi petrece întreaga viaţă la bordul vaporului de croazieră „Virginian”.  

Regizoarea a creat, pe scenă, un microunivers în care personajul pare a-şi duce existenţa pe mări şi oceane, fără a lua, vreodată, contact cu uscatul, idealul său rămânând, pentru totdeauna, jazzul şi pianul la care cântă fascinant.

Spectacolul este astfel făcut, încât să ne poată induce, prin intermediul jocului şi al rostirii actorului, imaginea oceanului albastru, a vaporului alb, pe Novecento  cântând la pianul negru, lucios, războiul gri, dinamita roşie... Imaginile se succed filmic în mintea spectatorului. Fiecare se poate regăsi în gândurile, temerile sau revelaţiile lui Novecento. Ciudata poveste a vieţii unui om care nu părăseşte niciodată vaporul este redată  simplu, direct, prin glasul şi muzica pianistului. Se transmite publicului ideea că nu este neapărat necesar să trăieşti într-o lume imensă pentru a fi genial, ci trebuie doar să faci ceea ce ştii mai bine, evitând şabloanele şi falsele valori, care, adeseori, devin, pentru cei mai mulţi dintre noi, modele de urmat.

 

Concert HAKESHET KLEZMER BAND

Formaţia HAKESHET KLEZMER BAND s-a format în cadrul Comunitatii Evreilor din Oradea la iniţiativa regretatului Gyuri Vilan care, în calitatea sa de acordeonist, a condus destinele corului comunităţii peste 35 ani.

După dispariţia prematura a acestuia, formaţia s-a reorganizat şi, în componenţa: Ardelean Gavril - vioară, Ari-Nagy Alexandru - pian/acordeon, Boros-Konrad Petru - contrabas, Levi Nicolae - vioară, Pintea Ion - clarinet, Pop Ilie - trombon, Seidler Andrei - tobe, însoţiţi de solista vocală Szabó-Kővári Katalin-Eszter, a început cucerirea publicului pe scene din Ungaria, Israel, Argentina şi bine înţeles pe numeroase scene din ţară, reuşind să obţină recunoaştere din partea publicului.

În anul 2008 a fost înregistrat singurul CD al formaţiei, iar în acest an se preconizează înregistrarea celui de-al 2-lea.

 
 

Newsletter