Evreiaşul cu vioara

Titlul original: Yidl Mitn Fidl
Țara: Polonia
An: 1936
Durata: 92 minute

Regizorul Joseph Green s-a întors din America în Polonia natală pentru a produce acest film, care s-a dovedit a fi cel mai de succes musical din istoria cinematografiei idiş. În rolul principal a fost distribuită Molly Picon, actriţă comică desăvârşită a teatrului, vodevilului şi filmului idiş. Pelicula este o comedie populară clasică ai cărei eroi sunt un bărbat şi fiica sa, care se hotărăsc să devină muzicanţi ambulanţi pentru a-şi câştiga traiul. Tânăra se deghizează în băiat, astfel încât tatăl ei să nu aibă grija unor întâmplări neprevăzute cu care s-ar putea confrunta o fată plecată în lumea largă. Ulterior, cei doi se vor alătura unui alt cuplu de muzicieni, tată şi fiu, pentru a lucra împreună.

La scenariul original al lui Green se adaugă excelentele poezii populare ale poetului idiş Itzik Manger şi cântecele nemaipomenite compuse de Abraham Ellstein. Leon Leibold şi Molly Picon joacă extraordinar şi cu deosebit talent povestea de iubire a doi tineri muzicieni. Leibold s-a remarcat mai târziu în filmele Dibuk şi Tevve, iar Max Bozyk, un minunat actor de compoziţie, face un rol de zile mari în acest film.

Evreiaşul cu vioara a fost unul dintre primele filme turnate în afara studioului cinematografic. Se folosesc drept loc de desfăşurare a acţiunii pitorescul oraş Kazimierz şi Varşovia, aflată în apropiere, iar locuitorii din shtetl fac figuraţie. Cele mai importante lucruri surprinse de peliculă sunt vitalitatea şi spiritul vieţii dintr-un orăşel evreiesc.

“Cu Picon în cea mai bună formă a sa, o partitură îmbietoare şi un peisaj pitoresc, Evreiaşul cu vioara a fost primul succes internaţional al cinematografiei idiş a anului 1936”.  – Karen Lipson, New York Newsday.

Regia: Joseph Green & Jan Nowina-Przybylski

Restaurat de: The National Center For Jewish Film


Program: 
Joi 01.09.2016 ora 17:00, la Sinagoga 

Newsletter