EXPOZIŢII 2015


Francezi şi români în Primul Război Mondial | Program: 10:00 - 22:00

Expoziţia itinerantă „Francezi şi români în Primul Război Mondial” este alcătuită din 12 panouri ilustrate, redactate în limba franceză. Aceste panouri sunt completate, în fiecare oraş sau loc de expoziţie, cu documente de arhivă din colecţiile locale. Fişele în limba română pun la dispoziţia vizitatorilor textele prezentate pe panouri.

Textele au fost concepute de către centrul de comunicare şi de producţie audiovizuală al apărării (ECPAD) din cadrul Ministerului Apărării francez. Ele descriu, într-o manieră didactică şi cronologic, diferitele etape ale relaţiei franco-române, în plan politic şi militar, pe tot parcursul Primului Război Mondial, de la intrarea în război a României şi până la tratatele de pace.

Fiecare panou include un calendar pentru a localiza marile evenimentele ce sunt evocate, portrete ale personalităţilor (regi, generali, politicieni), o descriere a evenimentelor şi imagini de epocă. Ansamblul este completat cu hărţi. Imaginile provin fie din fonduri publice, fie din colecţii personale. Un număr mare provine, de asemenea, din colecţiile Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand” al României.

Program vizionare: 10:00 - 22:00

 

(Ne)liniştea dinaintea furtunii | Program: 10:00 - 22:00

Expoziţia surprinde, într-o serie de imagini şi texte, cele mai importante aspecte ale contextului socio-cultural austriac din urmă cu un secol. Anii dinaintea Primului Război Mondial sunt numiţi liniştea dinaintea furtunii. Contrar acestui clişeu, însă, Austria trecea printr-o perioadă tumultoasă în care se mergea cu paşi rapizi spre modernism în toate domeniile posibile: feminismul modern lua amploare, Sigmund Freud descoperea subconştientul, muzica părăsea fundamentul armoniei, iar pictura se îndepărta tot mai mult de concret.

Program: 10:00 - 22:00

 

Marele Război în imagini | Program: 10:00 - 22:00

Romania

Fotografii, cărţi poştale şi postere de propagandă din prima conflagraţie mondială, într-o expoziţie care ne transpune în prima linie a frontului, după un secol. Emoţii puternice, compasiune sau milă la scene de război memorabile, de la luptele din tranşee la sărbătorirea Crăciunului, în mijlocul primului conflict care a cuprins întreaga omenire.

Program vizionare: 10:00 - 22:00

 
 

Newsletter