EXPOZIŢII 2014


FILM POSTER IS NOT DEAD | MECEFF “7+1” 2014

Film Poster is Not Dead

Expoziție de afișe de film ale studenților cehi și români

2.09 – 6.09.2014

Centrul de Urbanism si Incubator de Afaceri pentru IMM-uri - A.D.I. Regiunea Tarnavelor

Medias, Str. Nicolae Iorga nr. 2

Program: marti – sambata, 10:00 – 20:00

 

Acum doi ani Centrul Ceh a adus la București 100 de afișe cehoslovace de film, originale, care ilustrau un moment unic în istoria designului. Perioada dintre anii ’60 și ’80 a fost una în care realizarea afișelelor de film nu era constrânsă de așteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate și arta afișului cehoslovac de film, deși în cadrul unui regim politic restrictiv, a atins în acea perioadă apogeul artistic.

Nefiind obligaţi să pună cu orice preţ pe afişe chipurile actorilor, ci dimpotrivă, având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, artiştii din acea perioadă s-au inspirat din diferite direcţii artistice: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh ş.a.m.d., realizând afişe de film situate la un înalt nivel artistic.

Această artă a dispărut după 1989 – afișele de film de autor au dispărut odată cu globalizarea caselor de producție și a industriei de film, care prezintă afișul filmului ca parte a unui „pachet„, respectând un tipar standard, fără a lăsa spațiu pentru multă creativitate.

Ce se întâmplă însă atunci când artiștilor și designerilor de astăzi li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiș de film? Ne-am adresat școlilor de artă din Cehia și România cu această provocare și rezultatul – o selecție de 36 de afișe – poate fi văzut între 02 septembrie și 06 septembrie, la Centrul de Urbanism si Incubator de Afaceri pentru IMM-uri,  A.D.I. Regiunea Tarnavelor, Medias, Str. Nicolae Iorga nr. 2.

Un eveniment organizat de Centrul Ceh în parteneriat cu Ecran Cinema Management, Primaria Municipiului Medias, Muzeul Culturii, Institutul Cultural Roman, Centrul National al Cinematografiei si A.D.I. Regiunea Tarnavelor în cadrul editiei a IV-a a Medias Central European Film Festival “7+1”, 2014.

 

Filmul românesc – afișe și reclame

Imagini inedite cu singurele reclame la film care s-au făcut în România pe cutii de chibrituri, dar și reclame la filme proletcultiste pe cărți poștale și afișele peliculelor care alătdată umpleau sălile cinematografelor din țara noastră.

 

Loc: Sala Traube

Perioada de vizitare: 2 – 6 septembrie 2014

Coordonatori: Ancuța-Lăcrimioara Chiș, Ucu Bodiceanu

Organizatori: Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Clujul de altădată

Intrarea liberă

 
 

Newsletter