FILME CLASICE ÎN LIMBA IDIŞ, RESTAURATE 2016


Evreiaşul cu vioara

Polonia

Regizorul Joseph Green s-a întors din America în Polonia natală pentru a realiza acest film, cel mai de succes musical idiş, având-o în rolul principal pe Molly Picon, comediana desăvârşită a teatrului, vodevilului şi filmului idiş. Este o comedie populară clasică despre un bărbat şi fiica sa, care, rămaşi fără un sfanţ, decid să devină muzicanţi ambulanţi. Fiica se deghizează în băiat, pentru a potoli neliniştea tatălui ei privind problemele neprevăzute care s-ar putea abate asupra unei tinere „în lumea largă”.

 

Bufonul

Polonia-SUA

Realizat de regizorii filmului Evreiaşul cu vioara, Bufonul îi are în centru pe un hoinar singuratic şi pe fiica cizmarului local, al cărei tată încearcă s-o mărite cu urmaşul unei familii nobile. Joseph Green, care emigrase din Polonia în SUA în 1924, a revenit, pentru a turna filmul, împreună cu starurile teatrului american idiş Miriam Kressyn şi Hymie Jacobson (pe atunci soţ şi soţie). Actorul principal este Zygmunt Turkow, cofondator, împreună cu Ida Kaminska, al Teatrului Idiş de Artă din Varşovia.

 

Câmpuri verzi

SUA

Cel mai bine primit şi iubit film sonor idiş american, adaptarea lui Edgar Ulmer după piesa clasică a lui Peretz Hirschbein glorifică o lume idilică, a plenitudinii tribale şi a pietăţii naturale – nici un alt film nu a reprezentat vreodată shtetl-ul cu atâta lirism. Atunci când un tânăr învăţăcel ascetic se aventurează pe plaiurile rustice lituaniene, căutând oraşul „evreilor adevăraţi”, el primeşte nişte neaşteptate lecţii de viaţă de la ţăranii care îl primesc drept chiriaş şi preparator pentru copiii lor.

 
 

Newsletter