JuriuILEANA POPOVICI (ELENA POPOVICI)

Este actriţă de film, ilustrator muzical, interpret de muzică uşoară, jazz şi bossa nova, realizator şi prezentator de emisiuni la TVR şi TVR Internaţional. A studiat, cu profesori eminenţi, la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Secţia pedagogie-critică muzicală. A debutat ca solist de muzică uşoară la Casa Studenţilor „Grigore Preoteasa” din Bucureşti, împreună cu orchestra condusă de Marius Ţeicu şi Rolf Albrecht. A avut o lungă colaborare muzicală cu compozitorul şi pianistul Richard Oschanitzky, împreună realizând multe imprimări radio şi TV, precum şi muzică de film. A interpretat roluri în filme regizate de Lucian Pintilie, Manole Marcus, Radu Gabrea, Mihai Iacob, Mircea Săucan, Dan Piţa, Gheorghe Turcu şi Sergiu Nicolaescu, realizând şi ilustraţia muzicală pentru numeroase filme şi spectacole de teatru. În prezent locuieşte în comuna Buturugeni, judeţul Giurgiu, şi la Sanremo, Italia.

IRINA-MARGARETA NISTOR

Irina-Margareta Nistor este absolventă de franceză – engleză, în 1980, a Universităţii din Bucureşti, cu lucrarea de diplomă, „Cocteau şi Poezia cinematografică”. Din acelaşi an, începe să traducă la Cinemateca Română şi să lucreze la Televiziunea Română, ca redactor şi apoi realizator de emisiuni cinematografice. Dublează, pe video, peste 5000 de filme între 1985-1996. Din 2002 este în juriul de preselecţie al Festivalului Internaţional de Film „DaKino” şi, din 2007, la „Anonimul”. E curator la festivaluri de film românesc la Bordeaux şi, de nouă ediţii, în Canada. De peste 12 ani concepe şi moderează emisiunea radio săptămânală „Vocea filmelor”. În 2006, publică o carte despre mentorul ei, ilustru critic român de cinema, sub titlul „Magistrul – Povestea bis a maestrului D.I. Suchianu”. Din 2012 este Directorul Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film de la Bucureşti, o replică a celui de la Londra.

JAMES ULMER

Redactor colaborator la New York Times. Cei peste 20 de ani de carieră jurnalistică ai lui James Ulmer includ redactarea a două rubrici naţionale pentru revista Premiere. De asemeni, scrie şi regizează pentru BBC Londra. Timp de opt ani a fost editor internaţional şi editorialist pentru The Hollywood Reporter. În prezent, este editor şi cronicar pentru revista online Cinema Without Borders, cu sediul la Hollywood. Recent, a scris, regizat şi coprodus „Amintiri din Paradiso” („Satele filmului din Italia”). Este autorul cărţii „Lista fierbinte de la Hollywood a lui James Ulmer – Ghidul complet al ierarhizării starurilor”, supranumită „biblia industrială a puterii starurilor”. În 1997, a fondat compania de consultanţă şi baze de date The Ulmer Scale. James Ulmer a mai scris despre artă şi cinema pentru Los Angeles Times, DGA Quarterly, Variety, Movieline, revista Dance şi The Observer din Londra. A activat şi ca analist media.

CĂLIN STĂNCULESCU

Experienţă profesională (selectivă):
1965-1968 colaborator Viaţa studenţească, Amfiteatru, Informaţia Bucureştiului;
1968-1977 redactor Scânteia tineretului;
1977-1991 redactor Ştiinţă şi tehnică;
1991-2006 România liberă – critic de film, redactor Departament „Cultură”, şef Departament „Cultură”;
2006-prezent cronică de film la revistele Luceafărul de dimineaţă, Viaţa Românească şi Bucureştiul literar şi artistic;
1965-1991 colaborări permanente la Flacăra, Luceafărul, Viaţa Românească, Contemporanul, Cinema, Noul cinema etc.
Traduce lucrarea lui Radu Gabrea „Werner Herzog şi mistica renană”, 2004 (volum premiat de Uniunea Cineaştilor), iar în 2011 publică volumul de autor „Cartea şi filmul”. În 2012 mai publică cartea „Radu Gabrea: Biografia unei opere”, distinsă de asemenea de Uniunea Cineaştilor. În 2015 îi apare volumul „Scriitorii şi filmul”.

Mihai Fulger

Este redactor şef al Arhivei Naţionale de Filme a României. Are o bogată activitate de critic de film începând din 2002; a scris peste 1.000 de articole pe teme cinematografice pentru publicaţii culturale şi de interes general, dar şi pentru site-uri şi bloguri. Din 2008 este membru al Asociaţiei Criticilor de Film din cadrul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). A colaborat, mai ales ca selecţioner, cu diverse festivaluri de film din România, începând din 2007. A fost membru al Juriului FIPRESCI în mai multe festivaluri internaţionale de film (Berlin, Busan, Cluj, Durres, Gijón, Motovun, Riga, Varşovia). Debutul său editorial individual, „Noul val în cinematografia românească”, a fost distins în 2007 cu premiul „George Littera” pentru cea mai bună carte de cinema de către Asociaţia Criticilor de Film din cadrul UCIN. Este unul dintre redactorii fondatori ai revistei trimestriale Film, publicată de UCIN din 2013.

 

Newsletter