MARI FILME DESPRE MARELE RĂZBOI 2015


Parada cea mare

SUA

Fiul trândav al unui afacerist înstărit se înrolează în armată atunci când SUA intră în Primul Război Mondial. Este trimis în Franţa, unde se împrieteneşte cu doi soldaţi din clasa muncitoare. Se îndrăgosteşte de o franţuzoaică, dar trebuie să o părăsească pentru a pleca pe front.

 

Aripi

SUA

În 1917, doi tineri bărbaţi din medii sociale diferite, Jack Powell şi David Armstrong, se îndrăgostesc de aceeaşi fată: Mary Preston. Atunci când SUA intră în Primul Război Mondial, cei doi rivali în dragoste se înrolează împreună în Forţele Aeriene şi devin aşi ai înălţimilor. Rămân prieteni, dar relaţia cu Mary le ameninţă prietenia.

 

Nimic nou pe Frontul de Vest

SUA

Filmul urmăreşte un grup de elevi germani, care sunt convinşi să se înroleze, la începutul Primului Război Mondial, de către profesorul lor şovin. Povestea este spusă în întregime prin intermediul experienţelor tinerilor recruţi germani şi evidenţiază tragedia războiului prin ochii indivizilor. Pe măsură ce băieţii sunt martori la moartea şi mutilarea care-i înconjoară, orice idei preconcepute despre „duşman” şi despre „bunele şi relele” conflictului dispar, lăsându-i furioşi şi tulburaţi. Filmul nu vorbeşte despre eroism, ci despre corvoadă şi zădărnicie, precum şi despre prăpastia dintre cum e conceput războiul şi cum e el în realitate

 

Îngerii iadului

SUA

Doi fraţi studenţi la Oxford se înrolează în Forţele Aeriene Regale atunci când izbucneşte Primul Război Mondial. Roy şi Monte Rutledge au personalităţi foarte diferite. Monte este un fustangiu iresponsabil, chiar şi faţă de iubita fratelui său, Helen. De asemenea, el se dovedeşte laş atunci când este însărcinat să patruleze noaptea. Roy este făcut dintr-o fibră morală solidă şi încearcă să-şi menţină fratele pe linie. Amândoi se oferă voluntari într-o foarte riscantă misiune de bombardare în doi, dar din motive diferite. Monte vrea să scape de reputaţia sa de laş, iar Roy încearcă să-şi protejeze fratele. Sarcina lor de a anihila o unitate strategică de muniţii a germanilor are un succes răsunător, însă după aceea, cu un escadron de luptători care se apropie rapid de ei, scăparea pare improbabilă.

 

Frontul de Vest 1918

Germania

Un grup de infanterişti germani din Primul Război Mondial îşi irosesc vieţile în tranşeele Franţei. Ei găsesc scurte momente de distracţie şi destindere într-un sat din spatele liniilor, însă o teroare primară le umple existenţa, căci atacurile armatei franceze apar şi dispar pe neaşteptate. Unul dintre bărbaţi, Karl, pleacă în permisie acasă, dar acolo descoperă degradarea impusă familiei sale de către sărăcia din vremea războiului. El revine pe linia frontului la timp pentru a face faţă unui atac în forţă al tancurilor franceze.

 

1914: Ultimele zile dinainte de război

Germania

Filmul se concentrează asupra liderilor Marilor Puteri ale Europei în zilele ce au dus la izbucnirea Primului Război Mondial.

 

Munţi în flăcări

Germania-Franţa

Cu puţin înaintea Primului Război Mondial, un italian şi un austriac participă împreună la o expediţie de alpinism. Nu după mult timp, ei se trezesc luptând pentru combatanţi diferiţi.

 

În zori

Germania

În 1915, căpitanul Liers, comandant de submarin, îşi părăseşte oraşul natal, unde el, secundul său şi operatorul radio, care are soţia acolo, şi-au petrecut permisia pe uscat. El a avut doi fraţi care au fost deja ucişi în luptă, aşa că mama sa nu e încântată să-l ştie din nou pe submarin. Liers bănuieşte că secundul său este îndrăgostit de o fată din localitate, care tânjeşte după el. Într-o misiune de patrulare, ei scufundă un crucişător blindat britanic, dar, în timp ce se întorc în port, sunt atacaţi de duşman.

 

Patrula pierdută

SUA

O patrulă a Armatei Britanice din Primul Război Mondial traversează deşertul Mesopotamiei când ofiţerul comandant, singurul care cunoaşte destinaţia, este ucis de glonţul unor tâlhari nevăzuţi. Sergentul patrulei decide să meargă în continuare spre nord, presupunând că-şi vor ajunge din urmă detaşamentul. Soldaţii înnoptează într-o oază şi, când se trezesc în dimineaţa următoare, descoperă că le-au fost furaţi caii, santinela a fost ucisă, oaza este înconjurată, iar supravieţuirea este dificilă.

 

 

Sergentul York

SUA

Un trăgător venit de la ţară devine unul dintre cei mai vestiţi eroi americani ai Primului Război Mondial după ce atacă şi capturează, de unul singur, o poziţie germană, utilizând aceeaşi strategie ca în întrecerile de împuşcat curcani.

 

Regina africană

SUA-Marea Britanie

În septembrie 1914, într-o colonie germană din Africa de Est ajung veşti că Germania a intrat în război, aşa că reverendul Samuel Sayer devine un străin ostil. Trupele imperiale germane îi distrug misiunea; el este bătut şi moare de febră. Sora sa, educată şi snoabă, Rose Sayer îl îngroapă şi pleacă cu singurul mijloc de transport disponibil, rablagitul vas fluvial cu aburi „Regina africană”, al morocănosului Charlie Allnut. De parcă o călătorie atât de dificilă, complet lipsită de confort, n-ar fi fost suficientă pentru asemenea tovarăşi ciudaţi, ea este hotărâtă să găsească o cale de a sprijini, cu propriile puteri, eforturile de război britanice (şi de a-şi răzbuna fratele) şi ţinteşte sus, căci Dumnezeu este, evident, de partea ei.

 

Adio, arme

SUA

Frederick Henry, un american care lucrează ca şofer de ambulanţă pentru armata italiană în timpul Primului Război Mondial, este rănit şi se îndrăgosteşte de infirmiera care are grijă de el, englezoaica Catherine Barkley. În mijlocul războiului şi al unor uneltiri, cei doi se luptă ca să rămână împreună şi să supravieţuiască ororilor din jurul lor.

 

Cărările gloriei

SUA

Zădărnicia şi absurdul războiului din tranşee în Primul Război Mondial ne sunt prezentate atunci când un comandant de unitate al armatei franceze trebuie să se confrunte cu revolta oamenilor săi şi cu un general vânător de glorie, după ce o parte a efectivului său se retrage sub foc, într-un atac imposibil.

 

Lawrence al Arabiei

Marea Britanie

Biografia lui T.E. Lawrence, un tânăr locotenent în armata britanică în timpul Primului Război Mondial, ce intră în slujba Prinţului Feisal, liderul unei armate arabe. Lawrence va ajunge să organizeze o armată de gherilă în deşert, hărţuindu-i pe turci şi ajutând un general britanic să distrugă puterea Imperiului Otoman.

 

Pentru ţară şi rege

Marea Britanie

În timpul Primului Război Mondial, un soldat este acuzat că ar fi dezertat în plină bătălie. Ofiţerul însărcinat să-l apere în faţa Curţii Marţiale descoperă că acest caz ascunde multe lucruri.

 

Oameni împotrivă

Italia-Iugoslavia

Pe frontul italo-austriac din timpul Primului Război Mondial, un atac italian dezastruos asupra poziţiilor austriece provoacă o revoltă în rândul trupelor italiene decimate.

 

 

Johnny şi-a luat puşca

SUA

Joe, un tânăr soldat american, este lovit de carcasa unui obuz chiar în ultima zi a Primului Război Mondial. El zace într-un pat de spital cu o soartă mai rea decât moartea – este un cvadruplu amputat, care şi-a pierdut braţele, picioarele, ochii, urechile, gura şi nasul. Este conştient şi poate să gândească, astfel încât îşi retrăieşte viaţa prin vise şi amintiri ciudate, fiind incapabil să discearnă dacă este treaz sau visează. Joe este frustrat de starea sa, până într-o zi, când el descoperă un mod unic de a comunica cu cei ce-l îngrijesc.

 

Steag de război

RFG-Austria-Spania

În Belgrad, în octombrie 1918, în ultimele zile ale Primului Război Mondial, suntem martori ai dezintegrării Imperiului Austro-Ungar.

 

Medalia

Cehoslovacia

Primul Război Mondial, frontul rusesc. Caporalul Hoferik cucereşte şi menţine ocupată temporar o fâşie îngustă de pământ, chiar dacă aproape întreaga sa unitate cade în lupte grele. Pentru aceasta, el primeşte înalta medalie numită „Signum Laudis”. Însă lucrurile se schimbă, urmează un contraatac al duşmanului şi el dovedeşte că, pentru conducerea armatei, Hoferik a devenit o povară.

 

Gallipoli

Australia

Povestea unui grup de tineri australieni, care-şi părăsesc diversele lor medii pentru a se înrola în armata australiană şi neozeelandeză (ANZAC) în Primul Război Mondial. Ei sunt trimişi în Gallipoli, unde întâlnesc tenacea armată turcă, a cărei aliată, Germania, a organizat apărarea de-a lungul peninsulei; Kemal Ataturk se evidenţiază în timpul acestei campanii.

 

Baronul roşu

Germania-Marea Britanie

Baronul Manfred von Richthofen este cel mai temut şi respectat pilot al forţelor aeriene germane în Primul Război Mondial. Pentru el şi camarazii săi, luptele în aer sunt evenimente sportive, cu provocări tehnice şi interpretări onorabile, căci ei ignoră consecinţele teribile ale războiului. Dar, după ce se îndrăgosteşte de infirmiera Käte, Manfred realizează că este folosit de mai-marii armatei în scopuri propagandiste. Prins între dezgustul pentru război şi responsabilitatea faţă de subalterni, von Richthofen decide să zboare din nou.

 

Marele Război în colecţia Arhivei Naţionale de Filme a României (ANF)

Romania

 

Arhiva Naţională de Filme a României (ANF) prezintă o selecţie de filme, documentare şi de ficţiune, semnificative pentru reprezentarea Primului Război Mondial la puţini ani după încheierea conflictului. Filmele au fost digitalizate în cadrul Proiectului EFG1914 (platforma European Film Gateway).

Pacea de la Bucureşti /

The Peace Treaty of Bucharest /

Der Frieden von Bukarest

Documentar / documentary, Germania / Germany, 1918, 5 min.

Tratatul de la Trianon /

The Treaty of Trianon /

Le Traité de Trianon

Documentar / documentary, Franţa / France, 1920, 10 min.

Războiul pentru întregirea neamului /

The War for Unifying the Nation

Jurnal de actualităţi / newsreel, România / Romania, 1920, 9 min.

Datorie şi sacrificiu /

Duty and Sacrifice

Film de ficţiune / fiction film, România / Romania, 1925, 21 min.

Regia / director: Ion Şahighian

Ecaterina Teodoroiu

Film de ficţiune / fiction film, România / Romania, 1931, 42 min.

Regia / director: Ion Niculescu-Brună

www.europeanfilmgateway.eu

 
 

Newsletter