PORTRET DE REGIZOR: SERGHEI PARADJANOV 2012


Umbrele strămoşilor uitaţi

Ucraina

Capodopera ucrainiana a lui Serghei Paradjanov – “Shadows of Forgotten Ancestors” – a fost adaptata in 1964, de Ivan Chendei si Serghei Paradjanov, dupa romanul lui Mikhaylo Kotsyubinsky: “Tini zabutykh predkiv” pentru sarbatorirea centenarului de la nasterea autorului.

 

Shorts: Arabercuri | Ashik Kerib

Georgia

Arabercuri

Documentar-eseu despre opera celebrului pictor Niko Pirosmani (1862 – 1918)

Ashik Kerib

“Ashik Kerib” (1988) este un film bazat pe o azera poveste de dragoste, o poveste adaptata de Serghei Paradjanov dupa poetul sau favorit de origine rusa Mikhail Lermontov. Filmul este dedicat lui Andrei Tarkovsky.

 

Shorts: Artistul portretist | Culoarea rodiei

Armenia

Artistul portretist

Explorand arta portretistului armean Hakob Hovnatanyan, Paradjanov reinvie cultura Tbilisi din secolul 19.

Culoarea rodiei

Una din marile capodopere a secolului 20, “Color of the Pomegranate” a lui Serghei Paradjanov, o biografie a trubadurului armean Sayat Nova (Regele Cantecului), descopera viata poetului in special prin poezia acestuia decat prin conventionala povestire a evenimentelor importante din viata lui Sayat Nova. Vom vedea ca poetul a grecut, s-a indragostit, a intrat la o manastire si a murit, dar aceste evenimente sunt descrise din imaginatia lui Serghei Paradjanov si din rarele poezii vazute su auzite ale lui Sayat Nova. Sofiko Chiaureli joaca 6 roluri, atat de barbat cat si de femeie, iar Serghei Paradjanov scrie, regizeaza, editeaza, face coreografie, decor si aproape fiecare aspect al acestei cariere revolutionara vidata de orice dialog sau aparat de fotografiat

 
 

Newsletter