Premii

Cea mai buna interpretare: Janusz Gajos pentru rolul din Trupul / Body (Ciało), Polonia

Pentru modul în care construieşte creativ un personaj ce se metamorfozează sub ochii noştri, pornind de la un sceptic cinic şi ajungând o figură plină de speranţă şi lumină.

 

Cea mai bună regie: Radu Jude, pentru filmul Aferim!, România

Pentru maniera în care reconstruieşte (sprijinit de coscenaristul său, scriitorul Florin Lăzărescu) o lume de acum 180 de ani, folosind eficient mizanscene elaborate, dar păstrând mereu în focus mecanisme socio-politice persistente, ceea ce îl ajută să vorbească nu doar despre trecut, ci şi despre prezent.

 

Cea mai bună imagine: Mitja Licen, pentru filmul Copacul / The Tree (Drevo), Slovenia-Italia

Pentru calitatea exprimării ambiguităţii şi pentru alegerea detaliilor relevante, care creează misterul necesar unui film european cu un rafinament tipic regiunii din care provine. Cele trei capitole sunt tratate vizual de aşa natură, încât să compună o poveste cu personaje interşanjabile.

 

Cel mai bun film: Son of Saul (Saul fia), Ungaria

Regia: László Nemes

Pentru concentrarea extrem de cinematică şi tulburătoare asupra periplului unui om distrus, cu scopul de a salva sufletului unui băiat, în lagărele morţii ale Germaniei naziste. Pentru revelarea profunzimii în particular şi pentru găsirea unei perspective noi asupra unei poveşti vechi. Fiul lui Saul incendiază abordările cinematografice mai convenţionale ale acestei istorii des spune, pentru a lăsa în urmă un cărbune de uimire, durere şi înţelegere nouă, care, cu puţin noroc, ne poate marca puţin pe toţi, la fel cum i-a marcat pe membrii juriului. Premiul a fost înmânat de domnul Teodor Neamțu, Primarul municipiului Mediaș.

 

Newsletter