Prezentare festival

MECEFF “7+1”

MEDIAŞ CENTRAL EUROPEAN FILM FESTIVAL “7+1”

Ediţia a VI-a, 2016

ȚARA INVITATĂ: RUSIA

2016, ANUL CINEMATOGRAFIEI RUSE

REMEMBER MECEFF „7+1”, 11 – 12 iunie

EDITIA A VI-A MECEFF „7+1”, 01 septembrie – 03 septembrie 2016

 

ARGUMENT - PREZENTARE GENERALĂ

Este incontestabil faptul că în zona aşa numitei “Europe Centrale”, a ţărilor vecine cu România ca Cehia, Austria, Ungaria sau Polonia, Slovenia, Slovacia, există cinematografii de mare prestigiu, cu o istorie şi un prezent extrem de interesante care, considerăm noi, în afara unor manifestări locale (dar din păcate destul de restrânse) realizate datorită Institutelor Culturale ale ţărilor respective, sunt cvasi-necunoscute în România.
Ţinând seama că prin eforturile Primăriei oraşului Mediaş s-a iniţiat crearea în jurul oraşului Mediaş a unei zone de dezvoltare turistică şi culturală în centrul Transilvaniei, zonă care să valorifice valorile culturale şi turistice ale unei regiuni bogate din toate punctele de vedere: cultural, turistic şi într-o continuă dezvoltare, dorim ca în acest spaţiu să introducem şi cultura cinematografică.
În acest context, am iniţiat proiectul MEDIAŞ CENTRAL EUROPEAN FILM FESTIVAL “7+1” (MECEFF "7+1”), un festival consacrat cinematografiilor ţărilor învecinate României, din perimetrul Europei Centrale, prin care să facem cunoscute aceste cinematografii atât istoric cât şi în prezentul lor, introducând noul film românesc într-un context special, atât tematic cât şi de vecinătate geografică, acela al unor cinematografii de mare tradiţie şi producătoare de creatori de film de incontestabil prestigiu ca Milos Forman, Jiri Menzel, Jaromil Jires, Andrzej Wajda, Jerzy Kawalerowicz, Andrei Munk, Istvan Szabo, etc.
Plecând de la convingerea noastră că România nu este numai o ţară balcanică, un “Bizanţ după Bizanţ”, cum îi plăcea să o numească Nicolae Iorga ci şi o ţară care aparţine, cel puţin prin două treimi din


teritoriu, Europei Centrale, celei de a “Treia Europe”, cum o numesc unii istorici, considerăm că şi o situare a cinematografiei româneşti în acest context este mai mult decât justificată.

 

MECEFF "7+1" ESTE MARCĂ EFFE, ACORDATĂ DE UNIUNEA EUROPEANĂ

Începând cu această ediție, MECEFF "7+1" a primit marca EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), a Uniunii Europene care certifica înalta ținută artistică și importanța europeană a acestui festival de film cu un impact semnificativ la nivel local, național și internațional. Mesajul EFFE pentru MECEFF "7+1" este: "Prin dezvoltarea comunității și creativității în țările europene, echipa festivalului face din Europa un loc mai bun!"

FESTIVALUL ANULUI 2016

Conform celor spuse mai sus, în cadrul celei de-a sasea ediţii a festivalului ce se va desfăşura la Mediaş în perioada 30 august - 03 septembrie 2016, vor fi prezentate in competitie filmele câştigătoare ale premiului naţional din fiecare din cele şapte ţări: Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, și Ungaria.


ŢARA INVITATĂ SPECIAL – RUSIA


2016, ANUL CINEMATOGRAFIEI RUSE


După cum s-a stabilit în programul MECEFF “7+1”, cifra “1” reprezintă, la fiecare ediţie anuală, realizările cinematografice ale unei ţări invitate special, în afara celor șapte.
În anul 2016, această ţară va fi Rusia şi, in colaborare cu Centrul Rus de Știință și Cultură, MosFilm și Ambasada Federației Ruse în România, vor fi prezentate în cadrul festivalului unele dintre cele mai importante filme ruse, capodopere aparținând patrimoniului universal, creații ale unor mari regizori ruși, printre care:
-    Moscova nu crede în lacrimi / Moskva slezam ne verit / Moscow Does Not Believe in Tears (URSS, 1980, 150 min.) – regia: Vladimir Menşov (Menshov)
-    Drumul spre Berlin / Doroga na Berlin / Road to Berlin (Rusia, 2015, 82 min.) – regia Sergei Popov
-    Soarele alb al deșertului / Beloe solnţe (solntse) pustini (pustyni) / White Sun of the Dessert (URSS, 1970, 84 min.) – regia: Vladimir Motyl
-    Toată lumea râde, cântă şi dansează / Vesiolie rebiata (vesyolye rebyata) / Moscow Laughs (URSS, 1934, 94 min.) – regia: Grigori Alexandrov (Aleksandrov)
-    Ţarul Ivan îşi schimbă profesia / Ivan Vasilevich menyaet professiyu / Ivan Vasilievich: Back to the Future (Ivan Vasilievich Changes Profession) (URSS, 1973, 93 min.) – regia: Leonid Gaidai (Gayday)
-    Salonul nr 6 / Palata № 6 / Ward № 6 (Rusia, 2009, 83 min.) – regia: Karen Shakhnazarov, Aleksandr Gornovsky


SELECŢIA PREŞEDINTELUI

FILME CLASICE ÎN LIMBA IDIŞ
Ca şi în ediţiile anterioare, în cadrul MECEFF “7+1” vor fi prezentate filme clasice în limba idiş, nou restaurate, filme cu o valoare artistică şi educaţională relevantă nu numai pentru comunitatea evreiască, cât şi pentru publicul larg, filme menite să readucă în vizorul publicului cinematografia, cultura şi arta idiş.


PORTRET DE REGIZOR – ANDREI TARKOVSKI

În cadrul acestei secțiuni vor fi prezentate cinci dintre cele mai importante filme ale marelui regizor, actor și scriitor rus Andrei Tarkovski, considerat unul dintre cei mai influenți cineaști ai erei sovietice și ai întregii istorii a cinematografiei. Personalitate importantă a cinematografiei universale, Andrei Tarkovski a jucat un rol prim rang în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică și studiul asupra timpului în film (dezvoltat teoretic în cartea sa, Sculpting in Time).  
-    Copilăria lui Ivan / Ivanovo detstvo / Ivan’s Childhood (URSS, 1962, 95 min.)
-    Andrei Rubliov / Andrei Rublev (URSS, 1966/1971, 185 min.)
-    Soliaris / Soliaris (URSS, 1972, 144 min.)
-    Oglinda / Zerkalo (URSS, 1975, 106 min.)
-    Călăuza / Stalker (URSS, 1979, 161 min.)

MANIFESTĂRI CULTURALE TEMATICE
În afara tematicii cinematografice, MECEFF “7+1” se axează şi pe evenimente culturale conexe, menite să susțină și să aducă un plus de valoare temei cinematografice, printro abordare culturală, istorică, sociala, etc și să crească gradul de constientizare în rândul publicului prezent.

COLOCVII
Mai multi specialiști prestigiosi vor susține o serie de colocvii pe tema filmelor prezentate din cadrul tarii invitate special la aceasta editie, Rusia, a implicatiilor culturale, precum si a realitatiii sociale surprinse.

EXPOZIȚII DE ARTA GRAFICA, FOTOGRAFIE ȘI AFIȘE
Vor fi organizate mai multe expozitii de arta grafica, fotografie și afise, cu sprijinul Centrului Rus de Știință și Cultură si al Institutelor Culturale ale celor sapte tari participante in competitie.

PROGRAME TURISTICE
La fiecare ediție se desfășoară programe culturale şi turistice instituite de A.D.I. „Comunitatea Târnavelor”, manifestări incluse în programul festivalului, ca parte integrantă a acestuia.

Remember MECEFF “7+1”
Succesul MECEFF “7+1”, ca festival deja consacrat, ne impulsionează să organizăm o retrospectivă premergătoare ediției a VI-a, Remember MECEFF „7+1”, care va avea loc la Mediaș, în perioada 11 – 12 iunie 2016.
Deși în fiecare an locuitorii orașului și populația din zonă așteaptă cu nerăbdare și vizionează mare parte din filmele prezentate, vrem să readucem în atenția publicului filmele câștigătoare ale Marelui Premiu al Festivalului și alte filme valoroase, premiate la cele cinci ediții anterioare (2011 – 2015).

Valoarea acestora fost atestată inițial de juriul și publicul MECEFF „7+1”, ulterior câștigând premii importante și la alte festivaluri de film internaționale de prestigiu. Printre acestea, enumerăm “Orașul câinilor” regizat de Kornel Mundruczo, filmul câștigător al Marelui Premiu MECEFF “7+1”, ediția a V-a, care este câștigătorul Premiului Un Certain Regard – Cannes 2014 și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015.

De asemenea, filmul polonez “Ida”, în regia lui Pawel Pawlikowski, care a câștigat Premiul pentru cea mai bună imagine la MECEFF “7+1” 2014, iar în 2015 a primit Premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Film Străin.
Filmele care vor fi prezentate în cadrul retrospectivei Remember MECEFF „7+1” sunt:

-        MARELE PREMIU MECEFF "7+1", ediția a V-a, 2015 si câștigătorul Premiului Un Certain Regard – CANNES, 2014
Orașul câinilor / Fehér isten (2014), regia Kornél Mundruczó, Ungaria, 119 min.
-      Premiul pentru cea mai bună imagine MECEFF "7+1", ediția a IV-a, 2014 și câștigătorul Premiului OSCAR pentru Cel Mai Bun Film Străin in 2015.
 Ida (2013), în regia lui Pawel Pawlikowski), Polonia, 80 min.
-         MARELE PREMIU MECEFF "7+1", ediția a III-a, 2013
Țiganii din Shanghai / Shanghai Gypsy (2012), în regia lui Marko Naberšnik, Slovenia, 124 min.
-         MARELE PREMIU MECEFF "7+1", ediția a II-a, 2012
Rosa / Róza (2011), regia Wojciech Smarzowsk, Polonia, 94 min.
-        MARELE PREMIU MECEFF "7+1", prima ediție, 2011
Trandafirașul / Różyczka (2010), regizor Jan Kidawa-Błoński, Polonia, 118 min.
 

DE CE ESTE IMPORTANT UN ASEMENEA EVENIMENT LA MEDIAȘ Pentru că Mediaşul este oraş cochet, cu potenţial intelectual şi care merită o mişcare culturală de anvergură. Pentru că aici va fi o bază turistică importantă, iar acest festival de film deja consacrat, ajuns la a VI-a ediție, Mediaș Central European Film Festival “7+1“ aduce în jurul său atât publicul cinefil din intreaga țară, cât și turiştii şi oamenii locului. Pentru că la Mediaş se află edili şi oameni de afaceri care înţeleg faptul că MECEFF ”7+1”  este un festival de film de prestigiu ce reprezintă o profitabilă investiţie pe termen lung.

MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival “7+1” este organizat de Asociația Euro Fest, Primăria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, CNC, ICR, Centrul Rus de Știință și Cultură, A.D.I. Regiunea Târnavelor

Parteneri principali: LUXTEN, ROMGAZ, TRANSGAZ, KROMBERG & SCHUBERT
Suporteri: BACHMANN, Federația Comunităților Evreiești din România, Jidvei

Cu sprijinul: MosFilm, Ambasada Federatiei Ruse in Romania, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Polonez din București, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Ambasada Republicii Slovace în România, Ambasada Republicii Slovenia în România.

Parteneri media: Observator Cultural, AaRC.ro, Cinemagia, Film New Europe, Radio Romania București fm, ArtActMagazine, movienews.ro, Bursa, Liternet, CineFan.ro, Blog de Cinema, CinemaRx, revistatango.ro, calendarevenimente.ro, obiectivmedia.ro, Nova TV, Radio Mediaș 725, Monitorul de Mediaș, Mediaș News, Mediaș News Blog, Feri Teglas Blog, Studentie.ro, înfestival.ro, CasianSoneriu.ro, Mediașlive.ro, obiectivmedia.ro, Sibiu 100%


Website: meceff.ro             Facebook: facebook.com/MeCEFF

 

Newsletter