SELECTII DE FILME ALE TARILOR PARTICIPANTE LA EDITIA A III-A, 2013 2013


Michael

Austria

Un film controversat, pentru că abordează un subiect incomod: pedofilia. Personajul central este un bărbat de 35 de ani care pare să ducă o viaţă absolut normală, dar care ţine captiv în subsolul casei sale un băieţel de 10 ani.

 

Revanşa

Austria

Pe de o parte, un thriller captivant şi pe de altă parte, o dramă aproape de proporţii greceşti, „Revanşa” este un film uimitor, de talie internaţională şi nominalizat la Oscar, realizat de producătorul austriac Götz Spielmann.

Într-o zonă sărăcăcioasă din Viena, fostul deţinut călit de experienţă Alex (fermecătorul Johannes Krisch) lucrează ca asistent într-un bordel, unde se îndrăgosteşte de prostituata ucraineană Tamara (Irina Potapenko). Planurile lor disperate de fugă se încrucişează pe neaşteptate cu cele ale unui poliţist din mediul rural (Andreas Lust) şi soţia sa, aparent satisfăcută (Ursula Strauss). Sub conducerea meticuloasă şi elegantă a lui Spielmann este creat un portret tensionat, existenţial şi surprinzător al răzbunării şi răscumpărării.

 

Secretara lui Hitler

Austria

Montaj de secvenţe al unui interviu cu Traudl Junge, cea mai tânără dintre secretarele Fuhrer-ului, în perioada celui de-al II-lea Razboi Mondial. Ea a lucrat pentru Hitler din 1942 şi până în ultimele clipe ale dictatorului, în 1945, când acesta s-a sinucis. Traudl Junge a fost cea care a consemnat, la dictarea lui Hitler, testamentul acestuia.

 

Ele (+18)

Franţa / Polonia / Germania

Anne (Juliette Binoche), o mamă pariziană a doi copii, cu o situaţie materială bună şi jurnalist de investigaţii la ELLE, scrie un articol despre prostituarea studentelor. Întâlnirile sale cu două tinere fioros de independente, Alicja (Joanna Kulig) şi Charlotte (Anais Demoustier), sunt profunde şi tulburătoare, împingând-o să pună sub semnul întrebării cele mai intime convingeri despre bani, familie şi sex.

 

Tot ce îmi place

Polonia

O primăvară splendidă în Polonia anului 1981. Într-un oraş de la malul mării, Janek, fiul de 18 ani al unui căpitan de vas, înfiinţează o formaţie de punk-rock pentru a exprima lucrurile ce-l interesează mai mult şi mai mult. Toată viaţa lui e muzica, iar prima dragoste este Basia, dar asta se va schimba. Polonia este afectată de greve generale, iar Partidul Comunist intenţionează să introducă legea marţială. Tensiunile din ţară cresc. Răzvrătirile tinerilor devin periculoase în aceste vremuri. O altercaţie cu un comisar al legii marţiale şi moartea unei persoane iubite îi vor schimba viaţa lui Janek pentru totdeauna...

 

 

Toată lumea din familia noastră

România

„Toată lumea din familia noastră” tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, însă deocamdată sunt prinşi în iadul relaţiilor de familia de pe pământ.

 

Iubiri Oarbe

Slovacia

„Iubiri oarbe” este un document poetic şi plin de duioşie despre relaţiile unor oameni nevăzători. Documentarul dezvăluie noi dimensiuni ale înţelesului pe care îl are fericirea şi examinează formele inedite pe care iubirea le ia în lumea nevăzătorilor.

 

Tigrul de sticlă 3

Ungaria

O scobitoare, un shot, un doctor deziluzionat şi o maşină luxoasă care ajunge în momentul perfect. Acestea sunt de ajuns pentru ca Lali să ia cea mai mare decizie din viaţa lui: lasă totul în urmă şi pleacă. Oaspetele neaşteptat de la Tigrul de Sticlă, Feri, un avocat celebru – deşi nu şi-a plănuit – rămâne la maşina bufetului, în timp ce Lali – deşi nu şi-a plănuit – pleacă cu maşina avocatului, un Bentley cabrio.

O zi nebună începe şi femeia visurilor lui observă maşina visurilor sale. Lali îşi intră în rol şi cea mai mare aventură a vieţii lui începe. Dar ce se va întâmpla dacă Lali îşi va trăda originea, iar soţia, iubita, aproape iubita şi instalatorul se întâlnesc? Şi ce se va întâmpla dacă prietenii lui Lali merg după el să îl salveze?

 

De ce fierbe copilul în mămăligă

Ungaria

În speranța unei vieţi mai bune, o familie româno-maghiară de circari fuge de regimul ceauşist şi emigrează în vest, la începutul anilor 80. Odată ajunşi, ca să poată rămâne în branşă, sunt nevoiţi să găsească ceva exotic cu care să impresioneze: mama are un număr special: stă atârnată de păr de cupola circului.

Fiica sa, Aglaya, este extrem de îngrijorată că mama ei ar putea să moară executând numărul, iar această temere devine o grijă zilnică. În pofida îngrijorărilor, urmând tradiţia familiei, ea însăşi ajunge să fie „Femeia cu parul de oţel”.

 

Calul din Tornio

Ungaria

Povestea filmului este inspirata de o întâmplare adevărată. În timp ce călătoreşte prin Torino, în 1889, filosoful german Friedrich Nietzsche asistă la biciuirea unui cal. Pentru a-l proteja, acesta îşi aruncă braţele în jurul gâtului calului, după care se prăbuşeşte.

La mai puţin de o lună de la acest incident, Nietzsche este dignosticat cu o boală mentală care îl va reduce la tăcere şi îl va ţintui la pat pentru următorii 11 ani, până la moartea sa, la vârsta de 65 de ani. Dar ce s-a întâmplat cu calul? Filmul explorează viaţa stăpânului, a fiicei sale şi chiar a calului, regizorul redând povestea prin imagini.

 

Şi caii sunt verzi pe pereţi

România

„Şi caii sunt verzi pe pereţi” este o poveste conturată de iluzia de a deveni bogat în România. O ţară în care poveştile despre îmbogăţire sunt răspândite peste tot, oricine crede că un astfel de lucru nu este doar posibil, dar uşor realizabil. Povestea urmează două destine: primul al unui cuplu de tineri care s-ar fi putut îmbogăţi, iar celălalt al unui om care, din cauza lipsei sale de cunoştinţe în tehnologia modernă, ​​este păcălit de un e-mail - spam. Privitorul observă cum iluzia de a deveni bogat plasează oamenii obişnuiţi în situaţii extraordinare.

 
 

Newsletter