SELECTII DE FILME ALE TARILOR PARTICIPANTE 2012


Plecarea

Cehia

Comedie dulce-amaruie ce urmareste povestea unui fost lider politic, afemeiat, care este demis din functie dupa ani buni in serviciul unei tari fara nume. Avand doar inca doua zile pentru a se bucura de extravaganta vila din partea guvernului inainte de a fi evacuate, situatia sa ajunge, treptat tot mai dificila. Aceasta este, de fapt, o clasica tema de drame: sfârşitul.Sfârşitul unui om.Sfârşitul unei ere.Sfârşitul unei comunităţi.Sfarsitul iubirii.

 

Teama de cădere

Polonia

Tomek (30) a scăpat din provincie şi a decis să isi organizeze viaţa într-un oraş mare. El are o cariera ca  reporter de televiziune şi doar ce isi formase o familie când primeşte un mesaj de la un spital de psihiatrie, din oraşul său natal. Tatăl său înstrăinat este acolo. Împotriva propriilor convingeri şi a sfaturilor celor apropiaţi, Tomek decide să ajungă la tatăl său, deşi nu s-au văzut de ani de zile. Ca urmare, Tomek se implica într-o relaţie, la limita dintre nebunie şi normalitate, ceea ce îl va face să isi re-evalueze toată viaţa.

 

La nord de Calabria

Polonia

Filmul este o incercare de a crea un loc – un oras, in care este usor sa traiesti. Un oras in care oamenii se cunosc, isi iarta greselile, se intalnesc sa vorbeasca si doar sa fie impreuna. Crearea acestui film a fost, oarecum, o intamplare.

Actori şi oameni din afara s-au mutat într-un oraş mic din Silezia şi, împreună cu locuitorii săi au organizat o mare festivitate. Într-un spaţiu limitat din piaţă şi câteva străzi mici, munca, discutiile şi petrecerea timpului împreună au dominat viaţa din Chełmsko Śląskie. Pentru o lună de vară Chełmsko a devenit un decor în filmul despre un oraş ideal.

 

TATAL FANTOMA

Romania

"Străinul de paradis" Robert Traum – "visătorul" se întîlnește la "Cinema Paradiso" cu proiecționistul Sami – bătrîn prieten al familiei sale de mult plecată din Lumea veche pe noul continent - la capătul unei călătorii plină de aventuri, mister, peripeții comice, întîlniri dramatice si suprarealiste, pentru a găsi în final iubirea – de sine și de ceilalți.

Road-movie inedit, TATĂL FANTOMĂ are un punct de plecare în nuvela "Almost Oriental" a scriitorului și scenaristului american Barry Gifford ("Wild at Heart", "Lost Highway", "Perdita Durango") care, de altfel, are și o apariție cameo în film.

Omagiu tandru și nostalgic adus unui unei epoci apuse, TATĂL FANTOMĂ îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație si imaginii semnate Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.

 

Toata Lumea Din Familia Noastra

Romania

Marius este un bărbat divorţat de 30 și ceva de ani. Fosta lui soţie, Otilia, s-a recăsătorit cu un contabil. Sofia, fiica lor de cinci ani, locuiește cu mama ei, ceea ce îl frustrează profund pe Marius. Potrivit legii, Marius poate petrece cu fiica lui o perioadă limitată de timp. În ziua în care Marius merge să o ia pe fiica lui într-o scurtă vacanţă la mare, află că soţia lui nu este acasă și i se spune că Sofia este bolnavă. El nu crede asta și încearcă să o ia cu el pe Sofia cu forţa. Acest mic incident declanșează un vârtej violent și emoţional, toată lumea din familie luând parte într-o poveste în care se împletesc umorul, violenţa, cântecele pentru copii, intervenţia poliţiei, declaraţiile de dragoste, sângele și un haiku.

 

Cadavrul trebuie sa moara

Slovacia

Personajele principale ale acestei comedii contemporane sunt conectate intre ele prin profesii si familii. Povestea incepe cu o scena de infidelitate: Nad’a il prinde pe sotul ei, in timp ce acesta se “consulta” cu studenta sa Silvia care suferea de nimfomanie. Profund suparata, Nad’a ii face o vizita avocatului ei si intenteaza divort. Mai tarziu, la o benzinarie, da peste un om care o insulta. Furia impotriva rasei masculine izbucneste din Nad’a si aceasta il loveste pe barbat cu toata puterea. Barbatul o urmareste pana acasa la ea. Speriata de moarte, in intunericul infricosator al cladirii, Nad’a loveste barbatul si aceasta cade la pamant, ramanand nemiscat. Acest nefericit incident da startul unei serii de alte evenimente neasteptate…

 

Circus Fantasticus

Slovenia

Un barbat locuieste cu copiii sai intr-o casa pe jumatate demolata, in mijlocul unui camp. Sotia sa tocmai ce a fost omorata de o grenada intr-o batalie militara. El asteapta un nou atac. In schimb, o caravana pe nume Circus Fantasicus se opreste langa casa lui. Ei il aveau pe directorul lor muribund. Este posibil ca ceva frumos sa se intample pe fundalul razboiului si a mortii? Viata mai poate continua? Este oare, posibil de inteles ca moartea nu exista?

 

1

Ungaria

După sosirea unui pelerin misterios la o librărie renumita pentru operele sale rare, magazinul este in mod misterios umplut complet cu copii a unei carti intitulată '1 '.Ciudatul almanah nu pare a avea un autor sau un editor şi descrie ce se întâmplă în întreaga umanitate, în timpul unui minut. O investigaţie a poliţiei începe şi personalul librăriei este izolat de către Biroul de Cercetare a Paranormalului (IAR Insitutul de Aparare a Realitatii). Liderul anchetei este Phil Pitch, care are o reputaţie pentru descoperirea actelor frauduloase de paranormal.

Un film dupa romanul „ One Human Minute” de Lem Stanislaw.

 

Mortul neîngropat

Ungaria

“Povestea de viaţă a lui Imre Nagy este una dintre poveştile care definesc istoria Ungariei din secolul XX. El a fost primul lider comunist ce urma să devină simbolul unei revoluţii naţionale, care, în plus, a abrogat Tratatul de la Varşovia şi a pledat pentru democraţia bazată pe un sistem de partide pluralist. Mulţi susţin că rolul asumat în revoluţia din 1956 şi loialitatea sa continua pentru noţiunea de revoluţie, care a prevalat până la moartea sa, nu a urmat în mod clar de la convingerile sale comuniste şi experienţele sale din trecut de la Moscova. Unii atribuie loialitatea faţă de revoluţie datorita unui eveniment secret, misterios, care a dus la un catarsis extraordinar.” Márta Mészáros.

 

Tihna

Ungaria

O poveste a unui autor ce se luptă cu disperare să isi trăiască propria viaţă şi să se încadreze în dragoste. El traieste în umbra unei mame maniaco-depresiva ex-actrita într-o era a comunismului aflat în declin lent. În neajutorata lor interdependenţa, dragostea si ura ii inlanţuiesc pe unul de altul. Acest impas emotional da un nou sens cuvântului linişte. Eroii noştri sunt blocati în propria lor nebunie. Ei spera la o  eliberare venita din partea altcuiva.Întrebarea este dacă ei sunt în măsură să acţioneze cu sensibilitate şi sa găseasca o rezoluţie.

 

Călătoria

Slovenia

Ziva, Andrej si Gregor sunt buni prieteni inca din liceu. Gregor este un soldat gata de imbarcare intr-o misiune in Afganistan. Ziva isi va continua studiile in strainatate si Andrej este prietenul lor homosexual. Ei pleaca intr-o calatorie catre mare, dar odata ajunsi, tensiunea dintre ei incepe sa creasca. Mai tarziu, adevarata problema este descoperita – Ziva nu se va duce sa studieze in strainatate, ea a fost diagnosticata ca cancer la san si a ascuns acest lucru deoarece nu vroia mila. Gregor pleaca in misiune, Ziva incepe tratamentul si Andrej ramane in urma, conducand masina, trist si singur.

 
 

Newsletter