ŢARA INVITATĂ: RUSIA 2016


Copilăria lui Ivan

URSS

Pe Frontul de Răsărit, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata sovietică luptă împotriva Wehrmacht-ului german cotropitor. Ivan are doar 12 ani, însă copilăria lui s-a încheiat când mama şi sora lui au fost ucise de soldaţii nemţi. Tatăl său, paznic de frontieră, a murit şi el pe front. Acum orfanul Ivan lucrează ca iscoadă pentru armata sovietică. Micul băiat poate trece liniile inamice neobservat şi aduna informaţii preţioase. Trei ofiţeri sovietici încearcă să aibă grijă de copilul-soldat.

 

Andrei Rubliov

URSS

Filmul îl urmăreşte pe marele pictor de icoane rus Andrei Rubliov de-a lungul mai multor episoade ale vieţii sale în nişte vremuri tulburi, caracterizate de conflicte între prinţi rivali şi de invaziile tătare. Este împărţit în opt capitole, care au loc între 1400 şi 1424: „Măscăriciul”, „Teofan Grecul”, „Patimile după Andrei”, „Sărbătoarea”, „Judecata de Apoi”, „Năvălirea”, „Tăcerea” şi „Clopotul”. Prologul şi epilogul sunt asociate liber cu naraţiunea principală.

 

Călăuza

URSS

Într-un viitor nedefinit, potrivit unor zvonuri răspândite, în Zona Interzisă, un loc deşertic plin de pericole nenumite, păzit de sârmă ghimpată şi soldaţi, există o Cameră în care dorinţele secrete ţi se împlinesc. Un Scriitor cinic şi un Savant autoritar pornesc către Cameră; fiecare are propriile motive, despre care preferă să nu vorbească. Ei sunt conduşi de Călăuză – un ghid prin zonă, un om care şi-a pierdut iluziile şi speranţa, un nebun sfânt sau, poate, un apostol al unei noi credinţe.

 

Zboară cocorii

URSS

Boris şi Veronica se iubesc. Sunt tineri, fericiţi şi au toată viaţa înainte. Dar Al Doilea Război Mondial izbucneşte, nimicindu-le speranţele pentru un viitor fericit, şi Boris pleacă pe front ca voluntar. Veronica află curând că el a fost ucis. Devastată şi deznădăjduită, ea încearcă să întemeieze o familie cu un bărbat pe care nu-l iubeşte, dar suferă şi mai mult. De-a lungul anilor, Veronica nu încetează să-l aştepte pe Boris, căci a îngropa dragostea în uitare înseamnă pentru ea moartea.

 

Balada soldatului (Balada unui soldat)

URSS

Al Doilea Război Mondial. Pe Frontul de Răsărit, tânărul soldat Alioșa Skvorțov devine erou atunci când distruge două tancuri germane. Generalul său comandant decide să-l propună pentru a fi decorat. Însă eroul de 19 ani preferă o scurtă permisie, pentru a-și vizita mama. În trenul către casă, Alioşa o cunoaşte pe Şura, care merge la mătuşa ei. În cele câteva zile în care călătoresc împreună, ei se îndrăgostesc.

 

Ţarul Ivan îşi schimbă profesia

URSS

Moscova, 1973. Inginerul Alexander (Şuric) Timofeev construieşte o maşină a timpului în apartamentul său. Din greşeală, el îi trimite pe Ivan Vasilievici Bunşa, administratorul blocului său, şi pe George Miloslavski, un borfaş, înapoi în vremea lui Ivan al IV-lea „Cel Groaznic”. În Moscova secolului al XVI-lea, cei doi sunt obligaţi să se deghizeze. Bunşa se costumează în Ţarul Ivan şi Miloslavski, în cneazul cu acelaşi nume. Adevăratul Ţar Ivan este trimis, de către aceeaşi maşină a timpului, în apartamentul lui Şuric şi, astfel, trebuie să se confrunte cu viaţa modernă, în timp ce inginerul se străduieşte să repare maşina, astfel încât toţi să poată fi aduşi înapoi în timpul lor.

 

Câteva zile din viaţa lui Oblomov (Oblomov)

URSS

În secolul al XIX-lea, moşierii ruşi duceau existenţe trândave, plictisitoare. Lor le era foarte greu să-şi găsească locul în viaţă şi să-şi folosească întregul potenţial. Printre aceştia se numără Ilia Oblomov, care nu e câtuşi de puţin interesat să muncească pentru a-şi spori avuţia, deoarece pentru el nu există nici un scop nobil în asta. Zăcând pe divan şi filosofând despre sensul vieţii, Oblomov lasă să treacă pe lângă el o bună parte din aceeaşi viaţă, incluzând-o pe Olga, femeia pe care-o iubeşte.

 

Drumul spre Berlin

URSS

Vara anului 1942. La mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, înverşunata bătălie pentru Stalingrad e în plină desfăşurare. Tânărul locotenent Ogarkov, ofiţer de comunicaţii, primeşte instrucţiuni importante – să transmită ordinele comandamentului privind reamplasarea diviziei 341. În confuzia provocată de un avans către ariergardă şi lupte localizate, locotenentul nu comunică ordinele şi, ca urmare, divizia sfârşeşte încercuită. Un tribunal militar îl condamnă pe Ogarkov la moarte prin împuşcare.

 
 

Newsletter