TARA INVITATA: SPANIA 2014


Sfinţii inocenţi

Spania

Povestea unei familii de ţărani din Extremadura este plasată în anii 1960, dar pare a se întâmpla mai degrabă în vremuri medievale, din pricina modului străvechi în care personajele principale trăiesc şi muncesc. Paco „El Bajo”, soţia sa Régula şi cei trei copii ai lor (Quirce, Nieves şi „Micuţa”) locuiesc la o fermă, fiind chiriaşii moşierului aristocrat Señor Ivan, pe care ei îl slujesc supuşi. Atunci când Azarías, fratele handicapat mintal al Régulei, îşi pierde slujba, el ajunge să stea cu familia. În timp ce părinţii, a căror viaţă a reprezentat un şir nesfârşit de renunţări şi supuneri, mai pot doar visa să scape de sărăcie, copiii lor vor cuteza să încerce. Soarta familiei pare să fi fost predestinată pentru mai multe generaţii, însă un eveniment violent, complet nou pentru ei, va distruge viaţa de rutină la care sunt condamnaţi.

 

Torremolinos 73

Spain, Denmark

Spania, 1973. Alfredo López este un vânzător de enciclopedii obosit, iar Carmen – soţia sa credincioasă. Viaţa cuplului căsătorit se schimbă pentru totdeauna atunci când Editura Montoya, pentru care lucrează Alfredo, le face o ofertă generoasă dacă acceptă să realizeze filme erotice pentru ţările scandinave, sub paravanul unei enciclopedii audiovizuale despre reproducerea umană. Fără ca nici unul dintre ei să afle, Carmen devine un star al filmelor pentru adulţi în ţările nord-europene. Inspirat de Ingmar Bergman, Alfredo scrie un scenariu intitulat „Torremolinos 73” şi Don Carlos, şeful său, se oferă să finanţeze filmul, ca o coproducţie spaniolo-daneză, cu Alfredo regizor şi Carmen actriţă principală. Dar, în loc de o carieră în show business, Carmen este nerăbdătoare să aibă un copil, aşa că tensiunile dintre artist şi muza sa cresc.

 

23-F

Spania

Pe 23 februarie 1981, un grup de aproximativ 200 de membri ai Gărzii Civile, conduşi de către locotenent-colonelul Antonio Tejero, au pătruns cu forţa în sala Cortes-ului (Parlamentul Spaniei), trăgând cu armele şi solicitând ca Regele să anunţe sfârşitul proaspetei democraţii spaniole. Filmul readuce la viaţă acest moment de cumpănă din istoria Spaniei – ale cărui reverberaţii se mai simt şi astăzi –, trecând de conspiratori la cei care li se opun şi la Rege, care se pregăteşte să ţină cel mai important discurs al său.

 

Rasa, spiritul lui Franco

Spania

Filmul documentar, remasterizat digital în 2012, a fost realizat imediat după moartea lui Franco şi include interviuri cu sora dictatorului şi cu actorul care, întâmplător, a interpretat rolul principal în filmul Rasa (Raza) din 1942, al cărui scenariu a fost scris de însuşi Francisco Franco, sub pseudonimul „Jaime de Andrade”.

 

Ştiu cine eşti

Spania, Argentina

Paloma este o tânără psihiatră, care este angajată ca director al unei clinici din Galicia şi este atrasă de Mario, primul ei pacient. El suferă de o formă rară de amnezie, cunoscută de obicei sub numele de Sindromul Korsakov, care-i afectează atât memoria pe termen scurt, cât şi pe cea pe termen lung, provocându-i totodată pierderi temporare ale contactului cu realitatea. Totuşi, Paloma îl consideră pe Mario o persoană fascinantă, nu doar un pacient ca oricare altul. Intrigată, ea decide să cerceteze trecutul lui Mario şi, prin dialogurile lor, relaţia dintre ei ia o întorsătură neaşteptată.

 

Coloniştii lui Franco

Spania, Germania

Undeva pe câmpiile înalte din La Mancha, în Spania, se află un sat care poartă numele fondatorului său, Francisco Franco. Traducerea numelui satului, „Llanos del Caudillo”, este „Câmpiile înalte ale lui Caudillo”. „Caudillo” reprezintă echivalentul „Führerului” german (Hitler) sau al „Ducelui” italian (Mussolini). Llanos del Caudillo a fost una dintre cele peste 300 de aşezări ridicate în timpul dictaturii Generalului Franco, între 1939 şi 1975. Scopul ideologic al acestor comunităţi era de a crea omul nou fascist. Filmul ne prezintă acest sătuc neobişnuit ca şi cum l-am privi printr-o lupă, trecând în revistă istoria Spaniei de când Franco a preluat puterea şi până în zilele noastre, când judecătorul Baltasar Garzón, devenit celebru după ce l-a adus în faţa instanţei pe Augusto Pinochet, a fost condamnat de Curtea Supremă a Spaniei, cu interdicţia de a-şi mai practica meseria timp de 11 ani, din pricina încercării sale de a investiga crimele comise în timpul dictaturii lui Franco.

 
 

Newsletter